štvrtok 31. januára 2008

káva po ránu

Originálne espresso: Výraz „espresso“ pochádza z taliančiny a v preklade znamená „narýchlo“. Pri príprave je mletou kávou pod vysokým tlakom pretláčaná voda zahriata na 90 až 95 C. Dobré espresso sa vyznačuje krémovou penou (tzv. „Crema“). V Taliansku sa mu jednoducho hovorí „kafe“ (jeho správny názov je ale „káva typu espresso“) a je určené na konzumáciu na jedno vypitie ako záverečná bodka po dobrom jedle alebo tiež počas dňa.
• Na prípravu použite odmerku vysokoakostnej dobre upraženej kávy espresso a prefiltrujte ju priamo do predhriatej šálky. Ak použijete dobrú a dobre zomletú kávu, vytvorí sa nad šálkou krásna penová koruna.
• Pridajte cukor podľa chuti a vychutnávajte chuť i vôňu. Originálne espresso sa pije bez mlieka.

Žiadne komentáre: